Klantverhaalsectoren: Orthopedie
In een samenwerking slaan inorsys GmbH en Shapemakers de handen ineen om hun ervaringen in de orthopedie en maakindustrie te delen. Deze samenwerking heeft als doel de voorsprong te behouden in de orthopedische markt en ervaringen en expertise te delen, met het oog op gezamenlijke vooruitgang in de toekomst.
Hoe is de samenwerking tussen inorsys en Shapemakers tot stand gekomen?
Gedreven door de ambitie om hun marktpositie uit te breiden, heeft inorsys besloten om hun producten en diensten uit te breiden. Tijdens interne discussies bij inorsys over mogelijke kansen, bracht CAD-expert Gert Althausse Shapemakers onder de aandacht. Deze suggestie leidde tot een ontmoeting in Nürtingen, wat uiteindelijk resulteerde in een samenwerking tussen beide partijen.
Wat hebben deze twee bedrijven gemeen en waar werken ze momenteel samen?
Zowel inorsys als Shapemakers delen een sterke toewijding aan innovatie in hun vakgebieden. Beide bedrijven begrijpen het belang van klanttevredenheid en hechten veel waarde aan het leveren van op maat gemaakte oplossingen.
Op dit moment werken Shapemakers en inorsys samen op het gebied van digitale fabricage, met speciale aandacht voor toepassingen in orthopedie en revalidatie, met name het bewerken van zacht en hardschuim. Daarnaast helpt Shapemakers inorsys bij hun inspanningen op het gebied van 3D-printen, mede doordat Shapemakers meer ervaring en kennis heeft over 3D-printen. Beide bedrijven onderhouden nauw contact om kennisuitwisseling en expertise te bevorderen met als doel de best mogelijke resultaten te behalen.
De digitalisering van het werkproces bij Guido Schoenen
De orthopedisch instrumentmakerij van Guido Schoenen levert sinds 1984 hulpmiddelen.
Zij vervaardigen prothesen, orthesen, korsetten, steunzolen en therapeutisch elastische kousen en zijn al 5 jaar een trouwe klant van Shapemakers.
Voor de samenwerking met Shapemakers, maakte Guido Schoenen nog gebruik van gips voor het maken van mallen. Het lichaamsdeel werd in dat geval ingezwachteld met gipsverband, waar na het gips uithardde en losgeknipt werd. Hierna werd de gipsafdruk volgegoten met vloeibaar gips om een model te vormen.
Na de overstap op het inscannen van lichaamsdelen en het laten frezen van mallen, hebben zij het proces met gemiddeld een week ingekort en is “De pasvorm beter en nauwkeuriger geworden”.
Ook liet Guido blijken dat hij waardering had voor de behulpzaamheid van OrthoShapes: “als ik vragen heb over de software of over andere zaken dan zijn de mensen van Shapemakers gemakkelijk bereikbaar en zijn altijd bereidt om te helpen”.
OIM Orthopedie maakt van 3D-scannen een speerpunt
Shapemakers is één van de leveranciers waarmee OIM Orthopedie de beweging maakt naar 3D-scannen. Minder bewerkelijk, sneller, locatie onafhankelijk en goedkoper, het is een greep uit de lijst met voordelen die 3D-scannen met zich meebrengt ten opzichte van traditionele maatname- en correctietechnieken.
OIM Orthopedie maakt inmiddels gebruik van zowel witlicht- als Ipad-scanners. Deze scanners worden toegepast bij het aanmeten van zowel orthopedische schoenen als instrumenten. Shapemakers is betrokken bij het scannen voor orthopedische instrumenten, zoals enkel-voet orthesen, prothesen, korsetten, spalken en meer. Ook hebben OIM en Shapemakers onlangs een 3-jarig contract getekend voor het frezen van alle onderdelen voor orthopedische instrumenten van OIM Orthopedie.